A légi utazás feltételei

Repülőjegy vásárlása esetén általában

  • a légitársaság visszaigazolása (ún. elektronikus repülőjegy, e-ticket), 
  • az érvényes fényképes útiokmány (útlevél, személyi igazolvány), valamint 
  • a továbbutazás- (átszállás esetén) és a beutazás feltételei szerinti engedély (vízum)

birtokában lehetséges a bejelentkezés a repülőtéren. A magyar állampolgárokra vonatkozóan az egyes országokhoz tartozó részletes feltételekről a Külügyminisztérium honlapján tájékozódhat.
A légitársaság a bejelentkezéskor (check-in) a helyfoglalást a rendszerében ellenőrzi, és ennek megfelelően veszi fel a csomagokat, illetve állítja ki a beszállókártyát. A visszaigazolás, melyet elektronikus repülőjegynek (e-tkt) is neveznek a foglalás tényének alátámasztására ad lehetőséget vitás esetben.

 

Online bejelentkezés

A légitársaságok általában lehetőséget adnak az előzetes, online bejelentkezésre, utasfelvételre (online/web checkin) ez a szolgáltatás az adott légitársaság honlapján vagy mobil alkalmazásában érhető el. A legtöbb esetben ez 24-72 órával a menetrend szerinti indulás esetén érhető el, azonban közös üzemeltetésű járatoknál, vagy abban az esetben ha a légitársaság technikailag nem teszi lehetővé, bizonyos esetekben az online bejelentkezés nem lehetséges. Ezesetben hagyományosan, a repülőtéren történik meg az utasfelvétel.

Diszkont légitársaságok mint pl. a Ryanair, Wizzair, kötelezővé teszik az online bejelentkezést, valamint bizonyos többletszolgáltatások megvásárlásához kötik annak rugalmasságát. Kérjük figyelje az adott foglaláshoz, illetve légitársasághoz kötődő különös feltételeket.

Utazási irodánk kérés esetén, szervizdíj ellenében segítséget nyújt az online bejelnetkezésben, azonban a légitársaság fuvarozási és biztonsági feltételeinek megismerése és betartása ezesetben is az utazó felelőssége!

Ha az utazó tagja azon légitársaság törzsutas programjának amellyel utazik, az indulást megelőzően szükséges megadnia a törzsutaskártya számát a légitársaság honlapján, ha erre lehetőség van (foglalás kezelése), vagy közölni azt utazási irodánkkal, az indulást megelőző regisztráláció érdekében.

 

Menetrend változás

Indulás előtt a visszaigazolásban szereplő menetrendhez képest változás történhet, mivel a változás jogát a járatszervezésekre hivatkozva a légitársaság mindenkor fenntartja. Változás esetén lehetőség szerint értesítést küld a megadott kapcsolattartási információ (e-mail, telefonszám) felhasználásával. Ha ez az értesítés utazási irodánkhoz érkezik, megkíséreljük továbbítani az utazáson résztvevőknek. Azonban a végleges menetrend utáni tájékozódás az utazó felelőssége, ezért utazás kérjük mindenkor ellenőrizze e a menetrendet a légitársaság és/vagy a repülőtér honlapján, telefonos helyfoglalási központjában, vagy utazási irodánknál.


Általános feltételek

Az alábbiakban megtekinthetők azok az általános feltételek, melyek ismerete fontos a légi utazáshoz. Ezen felül az egyes légitársaságok különös feltételeket szabhatnak, illetve alapvetően különböző működési rend szerint üzemelnek. Más-más feltételek tartoznak pl. a szolgáltatások tekintetében a menetrend szerinti, légitársasági szövetséghez tartozó (IATA); a diszkontfuvarozó vagy más néven "fapados"; és az üdülőjáratokat (charter) közlekedtető társaságokra. Ezért az aktuális utazáshoz tartozó feltételekről - és főként a lemondási, módosítási lehetőségekről - az utazónak mindig körültekintően kell tájékozódni az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.