A légi utazás feltételei

Repülőjegy vásárlása esetén általában

  • a légitársaság visszaigazolása, 
  • az érvényes fényképes útiokmány (útlevél, személyi igazolvány), valamint 
  • a továbbutazás- (átszállás esetén) és a beutazás feltételei szerinti engedély (vízum)

birtokában lehetséges bejelentkezés a repülőtéren. Az egyes országokhoz tartozó részletes feltételekről a Külügyminisztérium honlapján lehet tájékozódni.
A légitársaság a bejelentkezéskor (check-in) a helyfoglalást a rendszerében ellenőrzi, és ennek megfelelően veszi fel a csomagokat, illetve állítja ki a beszállókártyát. A visszaigazolás, melyet elektronikus repülőjegynek (e-tkt) is neveznek a foglalás tényének alátámasztására ad lehetőséget vitás esetben.


Az indulást megelőzően a visszaigazolásban szereplő menetrendhez képest változás történhet, mivel a változás jogát a járatszervezésekre hivatkozva a légitársaság mindenkor fenntartja. Változás esetén lehetőség szerint értesítést küld a megadott kapcsolattartási információ (e-mail, telefonszám) felhasználásával. Ha ez az értesítés utazási irodánkhoz érkezik, megkíséreljük továbbítani az utazáson résztvevőknek. Azonban a végleges menetrend utáni tájékozódás az utazó felelőssége, ezért utazás előtt mindenkor ellenőrizni kell a menetrendet a légitársaság honlapján, telefonos helyfoglalási központjában, vagy utazási irodánknál.

Ha az utazó tagja azon légitársaság törzsutas programjának amellyel utazik, az indulást megelőzően meg kell adnia a törzsutas kártya számát a légitársaság honlapján ha erre lehetőség van, (foglalás kezelése), vagy közölni utazási irodánkkal, hogy még az indulást megelőzően regisztrálásra kerüljön.

Az alábbiakban megtekinthetők azok az általános feltételek, melyek ismerete fontos a légi utazáshoz. Ezen felül az egyes légitársaságok különös feltételeket szabhatnak, illetve alapvetően különböző működési rend szerint üzemelnek. Más-más feltételek tartoznak pl. a szolgáltatások tekintetében a menetrend szerinti, légitársasági szövetséghez tartozó (IATA); a diszkontfuvarozó vagy más néven "fapados"; és az üdülőjáratokat (charter) közlekedtető társaságokra. Ezért az aktuális utazáshoz tartozó feltételekről - és főként a lemondási, módosítási lehetőségekről - az utazónak mindig körültekintően kell tájékozódni az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében.